×
Ez a weboldal sütiket használ, a folytatással hozzájárulsz ezen adatok használatához. További információ

Dioptriás szemüveg adatainak helyes megadása

Posted by akos 2016/07/25 0 Comment(s) Hasznos tanácsok,

Mivel minden szem más, ezért nálunk, az Opti24-nél a lencsék személyre szabottan vannak csiszolva úgy, hogy azok tökéletesen igazodjanak az Ön látási követelményeihez. Ahhoz, hogy az Ön által választott szemüvegkeretbe a tökéletes lencse kerüljön az alap adatok mellett szükség van a következő értékek megadására is: a dioptria értéke, cilinder (csak akkor, ha annak értéke szerepel a recepten is), a cilinder tengelye (abban az esetben, ha ismert a cilinder értéke szüksége megadni a cilinder tengelyét is), a két pupilla közti távolság (PD - Pupillary Distance). Az adatok kitöltése előtt kérem győződjön meg arról, hogy a számok előtt (+), illetve (-) jel található. Ezek az adatok fel vannak tűntetve szemészétől kapott recepten.

Opti24 optikus tanácsa

Optikusunk ajánlja
FIGYELEM: A Dioptriának és a Cilindernek egyaránt lehet plusz és mínusz értéke is. Ha a dioptria értéke előtt "egyenlő" előjel vagy M betű szerepel, az azt jelenti, hogy szintén mínuszos a dioptria. Mielőtt leadná az új szemüvegre a rendelést, kérjük, ellenőrizze le a (+ / -) előjelet is!

Szemüveg recept távollátásra

Amennyiben klasszikus, monofokális szemüvegre tart igényt (távollátó- vagy vagy olvasószemüveg), az addíció adatokat nem kell kitöltenie! Az addíciót csak multifokális szemüvegek vásárlásakor kell kitölteni.

Dioptria (szférikus)

Dioptria (rövidítése DPT) - a lencse optikai erősségére vonatkozó érték, tükrözött gyújtótávolság.
Az értéke megegyezik a lencse méterben mért gyújtótávolságának reciprokával. Rövidlátók esetében a gyújtótávolság rövidebb, ez különbözteti meg őket az éleslátóktól. Egy -10.0 dioptriás rövidlátó ember esetében ez a távolság 0.1 méter.

Az Ön receptjén az első adat általában a jobb szemre vonatkozik, a második pedig a balra. Kérjük, ügyeljen arra, hogy ezen adatokat ne cserélje fel! Az Ön számára ezeket az adatokat az optomerista vagy az Ön szemorvosa határozza meg. A recepten/beutalón ez az érték „Szférikus dioptria” (gömb alakú) kifejezésként van feltüntetve.

Bizonyos esetekben az Szférikus dioptriák oszlopban plano vagy plan, szerepelhet, vagy az oszlop át lehet húzva, illetve kihúzva. Ilyenkor nullás dioptriáról van szó, a nyomtatványon válassza a 0.00 dioptriát.

Ha a dioptria értéke előtt „egyenlőség” jel vagy M betű van, akkor mínuszos dioptriáról van szó.

Cilinder és tengely

Cilinder (rövidítve cil)

a szemüveg üvegének (lencse) tulajdonsága, ami arra szolgál, hogy kiegyenlítse a szaruhártya vagy a szemlencse görbületi asszimetriáját. A szaruhártya görbületét korrigálja.
Akkor beszélünk szaruhártya görbületről, ha a szaruhártya nem egyformán görbe -asztigmatizmus, de a görbület eltérő. Ezt a szaruhártya görbületet korrigálja a cilinder.
Cilinder oszlopban pedig szintén megtalálja „dpt”-ben és ennek plusz vagy mínusz értéke lehet. Arra kérjük, hogy mielőtt leadná a rendelést új szemüvegre ellenőrizze le az adott jelet (+/-)!

A cilinder tengelye (AX)

A tengely meghatározó tényező a cilinderrel kapcsolatban. Nem kell, hogy minden esetben meg legyen adva a cilinder értéke és tengelye, a recepten csak akkor szerepel, ha Önnek asztigmatizmusa van. Ha a cilinder értéke meg van adva, akkor mindig meg kell, hogy legyen adva a cilinder tengelye is. Ez az érték 0° és 180° között mozog, nincs negatív értéke és fokokban van megadva.

PD - pupillatávolság

A pupillák közti távolság – PD számunkra fontos adat ahhoz, hogy Önnek megfelelően csiszolt dioptriájú szemüveget tudjunk készíteni. Ez megegyezik a két lencse közti távolsággal. A receptnek tartalmaznia kéne a PD adatot.

Szemüveg pupilla távolság mérése

Ha a receptje nem tartalmazza az adott értéket, egyszerűen lemérheti egy vonalzó segítségével is, mivel ez az egyedüli milliméterben mért adat.
A rendelés során a PD értékét külön a bal, illetve külön a jobb szemre is szükséges megadni.

Szemüveg PD recept

Példa a receptről: A PD értéke összesen 60mm (ha az orvos nem írta külön a PD-t a jobb és a bal szemre, akkor ez az érték egyező), ezt az értéket osztani kell kettővel. A jobb szem 30mm és a bal szem is 30mm

Addíció

Az addíció (ADD) fogalmát a multifokális lencsékkel kapcsolatban szokták használni. Az ADD egy adalék, a távollátó és az olvasó dioptriák közti különbséget fejezi ki. Ez az érték a progresszív (multifokális) lencsék esetében szükséges, ahhoz, hogy a látásért felelős egyes szegmensek helyesen legyenek csiszolva. Amennyiben klasszikus, monofokális szemüvegre tart igényt, az addíciós adatokat nem kell kitöltenie!

Amennyiben multifokális szemüveget szeretne vásárolni, az adatok helyes kitöltéséről bővebb információt talál a következő oldalon: Multifokális szemüveg - adatok helyes megadása