×
Ez a weboldal sütiket használ, a folytatással hozzájárulsz ezen adatok használatához. További információ

Szemüvegek megfelelő tisztítása és tárolása

Posted by akos 2016/07/25 0 Comment(s) Hasznos tanácsok,

szemüvegek tisztítása

Hogy tisztítsuk helyesen a szemüvegkereteket és a lencséket?

 

Szeretné hosszútávon használni szemüvegét?
Adunk pár tippet, miként hosszabítsa meg szemüvege élettartamát. Elmondjuk, hogy tudja helyesen tisztítani, hogy tud vigyázni rá és mi az, amit kerülnie kell.

Szemüvegek megfelelő tisztítása

 

szemüvegek megfelelő tisztítása

 

 • Keret nélküli modellek (fúrt keretű szemüvegek) tisztításánál ajánlatos a lencsék szélét megfogni, így elkerülhető a szemüveg feszülése.
 • Szemüvegét leginkább langyos vízzel és egy csepp lágy mosogatószerrel tisztítsa.
 • Alternatív megoldásként ultrahangos tisztító készüléket is lehet a tisztításhoz használni. Ebben az esetben hideg vizet és lágy mosogatószert használjon.
 • A szemüvegén keletkező erősebb lerakódások tisztítását inkább bízza szakemberre.

 

Szemüvege tisztítására az a tiszta, mikroszálas kendő a legalkalmasabb, melyet új szemüvege mellé küldünk Önnek. Ha azt állandóan magánál hordja, akkor a szemüvegére rakódott port és a szennyeződést bármikor eltávolíthatja. Otthonában hideg, folyó víz alatt tisztíthatja szemüvegét, egy csepp mosogatószer segítségével (ne a bőrbarát fajtát válassza, mert az abban található balzsam síkos réteget képez a szemüvegen). Az ultrahangos készülék szintén jó választás, ebben az esetben is az a legjobb, ha hideg folyóvizet és kevéske mosogatószert használ. Alternatív megoldásként optikában vásárolt szemüvegtisztító sprayt is használhat. Amennyiben szemüvege erősen szennyezett, keressen fel egy szakértőt (pl. optikus).

Szemüvege tisztítására ne használja

 

szemüveg nem megfelelő tisztítása

 

 • A nedves tisztítókendők felületi keménységüknél fogva nem alkalmasak a tisztításra, mivel a műanyag lencsék felületét megsérthetik.
 • Szintén kerülje az erős (agresszív) tisztítószerek használatát, mivel ezek megsérthetik a lencsét vagy a keretet.
 • Zsebkendők/ konyhai törlőkendők/ vécépapír/pulóver/kéztörlők alapvetően nem használhatók a tisztításhoz ugyanis megkarcolhatják a lencséket.

 

Ne használjon nedves törlőkendőt, ugyanis tönkreteheti a műanyag lencsék felületét. Agresszív tisztítószerek sem megfelelőek a keret és a lencsék tisztítására. Papírzsebkendő, konyhai papírtörlő, törölköző vagy a ruhaujj egyáltalán nem alkalmas szemüvege tisztítására. A porszemcsék és a piszok karcolásokat, csíkokat hozhat létre, ezáltal idővel úgynevezett vakfolt keletkezik a lencsék felüleltén. Szennyezett törlökendőt soha ne használjon szemüvege tisztítására. Ha szemüvegét folyóvizes tisztítás után szárazra törli, ne fejtsen ki rá túl nagy nyomást, nehogy elgörbüljön a keret vagy a minőségi bevonat leváljon a lencsékről.

 

Szemüvegek helyes tárolása

 

szemüveg megfelelő tárolása

 

 • Szemüvegét mindig a szemüveggel együtt szállított (keményfedeles) szemüvegtokban tárolja a mikroszálas törlőkendővel együtt.
 • A lencséket mindig a szemüvegtok párnázott oldala felé tegye le. A szemüveget mindig a száránál fogva tegye le.
 • Szemüvegét egy állandó és biztonságos helyen tárolja.Így megvédi szemüvegét a károsodásoktól és könnyedén újra meg is tudja találni.

 

Annak érdekében, hogy a lencsék és a keret megkarcolódását elkerülje, szemüvegét tárolja a tőlünk kapott tokban. Ezen felül szemüvegét csavarja bele a mellékelt mikroszálas törlőkendőbe. Szemüvegét lencsékkel lefelé helyezze a szemüvegtok párnázott részére. A szemüvegtokon kívül a szemüveget mindig szárral lefelé tegye le, hogy a lencsék megkarcolódását elkerülje. Szemüvegét két kézzel vegye le, hogy elkerülje annak egyoldalú terhelését. A túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet károsítja szemüvegét. Nyáron soha ne hagyja szemüvegét az autóban, mert a magas hőmérséklet deformálhatja azt és emellett a lencsék bevonatát is károsíthatja. Kerülje az erős hőforrásokat (pl. szauna, műszerfal fűtése) és a fagyforrásokat. Szemüvegtokba helyezett szemüvegét mindig olyan biztonságos helyen tárolja, ahol keresés nélkül megtalálja.

 

Ide nem való az Ön szemüvege

 

szemüveg helytelen tárolása

 

 • Ne tárolja szemüvegét nadrágzsebben/ingzsebben/ kabátzsebben tok nélkül!
 • Ne akassza be szemüvegét a pulóvere kivágásába és ne tűzze a hajába se (napszemüvegként se).
 • Soha ne tegye le szemüvegét lencsével lefelé.
 • Ne tegye ki szemüvegét erős hőmérsékletingadozásnak.

 

Szemüvegét tok nélkül soha ne tegye ingje, kabátja vagy nadrágja zsebébe. Így elkerülheti, hogy az megkarcolódjon, elgörbüljön vagy eltörjön. Még ha jól is néz ki, szemüvegét vagy napszemüvegét ne hordja a hajába tűzve, mert a lencsék bevonata károsodhat és a keret is deformálódhat. Szemüvegét ne akassza bele pulóvere kivágásába, vagy az ingzsebébe.